Buikhersenen of het brein achter je navel

Darmbacteriën activeren zenuwuiteinden in de darmen en ook tussen de oren!!

Een artikel in de Gelderlander van zaterdag 12 oktober liet weer eens zien dat niet alleen voor natuurgeneeskundigen onze darmen  heel belangrijk zijn.

Een aantal “uitspraken”:
De mens eigenlijk meer bacterie dan mens. In de darmen zitten 10x meer bacteriën dan alle cellen in je lichaam. De mens bestaat dus voor 90% uit bacteriën; nu zijn bacteriën veel kleiner dan menselijke cellen zodat die bacteriën anderhalve kilo uitmaken van je lichaamsgewicht.

Inde volksmond heet de bacteriënkolonie in de darmen darmflora, maar dat klopt biologisch niet. Planten heten flora en bacteriën worden niet tot de planten gerekend en evenmin tot het dierenrijk;  dus geen flora en geen fauna. Dan is microbiotica een beter woord. Het bekt echter (nog) niet.

Hoewel het moeilijk is de darmmicrobiotica blijvend te veranderen zijn er wel manieren om het klimaat voor goede bacteriën in de darmen optimaal te maken. Zo zorgt beweging samen met vezels uit groente en fruit voor een gesmeerde stoelgang. Goede preparaten met voldoende levende probiotica helpen het microbiotisch evenwicht in de darmen te herstellen of te behouden.

Nederland loopt voorop met het darmbacterieonderzoek. Er wordt veel ontdekt de laatste jaren echter de vertaling naar de praktijk is nog niet zo goed geregeld.

Zo is het in Scandinavië en in veel andere landen gebruikelijk dat een huisarts die antibiotica voorschrijft ook meteen probiotica er bij doet. In Nederland gebeurt dat nog niet terwijl vaststaat dat de patiënten er baat bij hebben. Echter het staat niet in het protocol dus   . . Ook geven ze zelden overige adviezen zoals dat heet.

Leefstijladviezen is een hot item tegenwoordig in onze tijd waar overgewicht, mede door slechte darmfunctie heel belangrijk is.

Voor vragen kunt u altijd terecht bij een natuurgeneeskundige bv info@grietjevanveen.nl