Gezondheid en voeding, wat kunt u zelf doen?!

Eet u voeding die uw grootmoeder als voedsel herkent?

Michael Moss is een onderzoeksjournalist in de voedingswetenschappen.
Deze journalist heeft een boek geschreven “Zout, Suiker en Vet”.
Dit gaat onder andere over het feit dat suiker in de hersenen een vergelijkbaar effect bereikt als cocaïne op “genotsreceptoren” (receptoren zijn sleutelposities).

De voedingsmiddelen industrie is zich al een tijd bewust van het feit dat er teveel zout en suiker in de voeding zit. Echter minderen is moeilijk omdat hun product dan minder gekocht wordt.

Uit een recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat sinds 2007 kaas 12% zouter is geworden; kroketten 19% en sandwichspread zelfs 27%.
Ook wordt aan bijna elk verpakt product suiker toegevoegd. Probeer maar eens een blikje groente te kopen waar geen suiker toegevoegd is of een potje mayonaise etc.

Suiker maakt dat het vetgehalte in producten  minder geproefd wordt zo  is uit onderzoek gebleken.
Moss: ” veel soepen, zoetigheden, chips en ook diepvriesmaaltijden bevatten minstens de helft van hun calorische waarde aan verborgen vetten en suikers”.

In Nederland lijdt meer dan 10% van de mensen aan zwaar overgewicht. In een aantal jaren is dit meer dan verdubbeld.

Reclame dat steeds verteld dat voedingsproducten gezonder zijn omdat er nu een light-variant is, laten mensen denken dat dat waar is.
Light wil zeggen dat vetten meestal vervangen worden door koolhydraten en suikers vaak door kunstmatige suikers.

Wat betekent dit ?
Als vetten vervangen wordent door koolhydraten is dat niet zonder meer gezonder want de verhouding tussen koolhydraten en eiwitten en vetten is al verstoord doordat het totale eetpatroon van de meeste mensen tegenwoordig gemiddeld 60-70% koolhydraten bevat. Een tiental jaren geleden was de verhouding in ons voedsel nog ongeveer 1/koolhydraten, 1/eiwitten en1/3 vetten.

Een mens heeft goede vetten nodig voor zijn energiehuishouding. Veel onverzadigde maar ook verzadigde vetten, zoals omega 3 zorgt voor een betere hersenontwikkeling.
Echter transvetten (industrieel bewerkt vet dat zit in koekjes en chips, veel margarines en halvarines etc.) kan ons lichaam niet goed verteren. Er blijven restanten achter die opgeslagen worden o.a. in bindweefsel onder de huid; er wordt soms zelfs extra vetweefsel aangemaakt om gifstoffen op te slaan.

Toegevoegde suikers verstoren processen in het lichaam, oa zodat het lichaam niet meer weet wanneer het in ruststand is of in actie moet zijn. Kunstmatige suikers worden soms ook opgeslagen in vetweefsel.

Voor de opbouw van het lichaam heeft een mens zeker ook voldoende eiwitten nodig.
Ontzettend veel processen in ons lichaam hebben eiwitten nodig.
Onze spieren zijn opgebouwd uit eiwitten.
Onze hormonen zijn opgebouwd uit eiwitten en vetten,
Het transport van voedingsstoffen vindt plaats d.m.v. eiwitten.

Koolhydraten zorgen niet voor een verzadigingsgevoel, eiwitten en vetten wel.

Als mensen de goede bouwstoffen eten, vallen de meeste mensen die te dik zijn af en mensen die moeten aankomen  groeien.
en heel belangrijk: de mens voelt zich vitaler.

 

Er zijn veel adviezen over voeding, globale regels voor de gemiddelde mens.

Vermijdt:

  • lichaamsvreemde stoffen als kleurstoffen, conserveringsmiddelen, zoetstoffen zijn ballast waar het lichaam moeite mee heeft; geraffineerde producten zijn ballast. De lever moet extra werken om te proberen deze stoffen te verwijderen.

Dit gaat ten koste van veel vitamines en mineralen

Eet wel :

  • Onbewerkte producten als groente en fruit, deze bevatten koolhydraten/ vezels, vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft.
  • Groenten die ook veel eiwitten bevatten zijn: avocado, pompoen, banaan, dadels, sesamzaad, spruitjes.
  • Noten en zaden  bevatten veel eiwitten en vetten maar ook de nodige mineralen. ( geen pinda’s, die vallen onder de peulvruchten)
  • Vis en vlees van dieren die voldoende beweging gehad hebben bevatten beter verteerbare eiwitten en vetten.

 

Voor vragen mag u altijd mailen of bellen.