10 redenen om echt te stoppen met suiker en (snelle) koolhydraten.

 

  1. Suiker en snelle koolhydraten werken verslavend.
    Hoogleraar A.J. van der Lelij :  het eten  van suiker stimuleert het eten van nog meer suiker en daarom is het stoppen met het eten van suiker net zo moeilijk als stoppen met roken.
    Hoogleraar verslavingszorg W.van den Brink:  de aanwijzingen  dat suiker verslavend is, is redelijk overtuigend maar de geneesmiddelen tegen verslaving werken niet bij suiker.
  2. Van snelle koolhydraten wordt u dik.
    Suiker bestaat uit korte en lange ketens van moleculen. Sommige zetmeelketens bevatten wel honderdduizend glucosemoleculen. Hoe langer de keten, hoe langer het duurt voor het opgenomen wordt. ( glycemische index) Het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten is een effectieve manier om af te vallen.
    wie slank wil blijven moet zijn leven lang op passen met koolhydraten.
  3. Snelle koolhydraten verzadigen niet.
  4. Vloeibaar suiker ( oa in frisdrank) beïnvloedt niet het hongergevoel en  men eet dus meer.
    het lichaam heeft gescheiden systemen voor honger en dorst. De hersenen het meest reageren op eiwit als verzadigingssignaal. Met minst op koolhydraten.
  5. De meeste mensen hebben amper koolhydraten nodig. In tegenstelling tot eiwitten en vetten omdat ons lichaam is opgebouwd uit eiwitten en vetten.
    In veel producten zitten verborgen suikers. Aan 80% van alle voorverpakte voedingsmiddelen is suiker toegevoegd.
  6. Ons lichaam is nog niet aan suiker en koolhydraten gewend.
    De mens eet nog maar sinds 10.000 jaar koolhydraten; Hoogleraar archeologie W. Roebroeks: zodra onze voorouders stopten met zwerven en op een plek gingen wonen ( dus van jager/verzamelaar  de eerste landbouwers werden) er ziekten opdoken die je daarvoor niet zag. Ook werden hun hersenomvang kleiner. In evolutionair opzicht is 10.000 jaar heel kort. Slechts 15% van de wereldbevolking  heeft in die jaren een gen ontwikkeld die koemelk kan verteren. De meeste mensen is genetisch nog niet aangepast na hun babytijd en krijgt buikloop.
  7. Koolhydraten verstoren de hormoonhuishouding.
    De mens wie snelle koolhydraten binnen krijgt, daar stijgt de glucose in het bloed. Vervolgens reageert de alvleesklier door insuline af te scheiden. Insuline is een heel belangrijk hormoon wat heel veel doet in het lichaam. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de spieren opgeslagen wordt; dat vet door vetcellen wordt vastgehouden.
    Hormoondeskundige R. Lustig : hoge insulinespiegels ten gevolge van teveel suiker zorgen ervoor dat cellen resistent worden voor insuline ( geen opname meer) maar ook dat de hersenen geen signaal meer ontvangen van leptine waardoor en geen verzadigingsgevoel op treedt en mensen dus honger blijven houden.
  8. Suiker en snelle koolhydraten veroorzaken diabetes.
    De heen en weer gaande beweging van glucose en insuline ontregelt het insulinestelsel. De receptoren op de cellen gaan haperen en houden er mee op. Daardoor moeten de andere cellen harder werken tot ze er ook mee ophouden. ( diabetes type 2 of ouderdomssuiker, wat tegenwoordig al op jonge leeftijd voorkomt.!)
    Er is een soort suiker dat bijzonder geniepig is namelijk fructose wat oa uit mais gehaald wordt. Er is slechts een beperkte capaciteit om fructose te verbranden; het merendeel wordt daardoor gedumpt in de lever als vet. Fructose produceert ook vele malen meer vrije radicalen  die veel kapotmaken in het lichaam.
  9. Suiker en snelle koolhydraten veroorzaken ook andere ziekten.
    Er wordt een hele waslijst van ziekten in verband gebracht met snelle koolhydraten.
    Hoogleraar Frits Muskiet: “de (vervelende) waarheid over granen – hoe gezond is ons dagelijks brood?” Hierin stelt hij dat granen het verouderingsproces zeer versnellen.
    Eén van de ziekten die met snelle koolhydraten in verband gebracht worden is kanker. Kankercellen hebben voor hun groei 200 keer zoveel suiker nodig als gezonde lichaamscellen. Mensen die veel koolhydraten eten  hebben meer kans op darmkanker. De darmen hebben wel lange of langzame koolhydraten nodig voor de vezels. Deze koolhydraten zitten in groenten.
  10. Een andere aanpak werkt niet.
    Het voedingscentrum en de WHO propaganderen : “let op vet en verborgen vetten”. Het aantal te dikke mensen is echter gestegen. En het aantal zieke mensen ook. De voedingsmiddelen industrie heeft het vet uit de producten gehaald en vervangen door koolhydraten en vooral suiker.

Bron: Elsevier 69/47

Noot: Koolhydraten uit groente zijn langzame koolhydraten en prima voor een mens.!
Ze zorgen ook voor een  goede darmwerking.